nieuws Bestuurskracht

‘Participatiewet moet op de schop’

De Participatiewet moet fundamenteel worden herzien en om het sociaal domein gereed te maken voor de toekomst is een grote investering nodig van de rijksoverheid en maatschappelijke partners. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het stuk De winst van het sociaal domein.

Volgens de VNG vragen drie opgaven de komende jaren de volle aandacht. Het eerste punt is het herstellen van bestaanszekerheid waarbij wet- en regelgeving vereenvoudigd moet worden. De menselijke maat moet hierin belangrijker worden. De Participatiewet dient te worden herzien zodat gemeenten meer ruimte krijgen om maatwerk te bieden aan kwetsbare groepen.

Het tweede punt waar de VNG op inzet is het vergroten van kansengelijkheid. Het kabinet zou moeten investeren in onderwijs. Kinderopvang en voorschoolse educatie zou voor alle kinderen toegankelijk moeten zijn. Ook moeten er structureel extra middelen beschikbaar komen om passende ondersteuning te bieden voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ten slotte is het belangrijk dat het rijk budget reserveert voor lokaal gezondheidsbeleid, omdat er momenteel sprake is van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Het zou voor mensen makkelijker moeten worden om gezond te leven. Investeren in positieve gezondheid bevordert volgens de VNG kansen voor mensen in kwetsbare situaties. Een ontmoediging van ongezond gedrag, bijvoorbeeld door een suikertaks en belasting voor ongezonde voeding, zou hierbij helpen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *