nieuws Bestuurskracht

Raadsleden willen meer diversiteit in gemeenteraad

Een gemeenteraad die qua diversiteit zijn gemeentelijke samenleving weerspiegelt, is beter in staat om deze te vertegenwoordigen. Dat stelt 71 procent van de ondervraagde raadsleden in een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ondervroeg raadsleden van de 31 grootste gemeenten. 51 procent van hen stelde dat de gemeenteraad momenteel geen goede afspiegeling vormt van de samenleving. De samenstelling van de gemeenteraad in de 31 grootste gemeenten wijkt qua diversiteit sterk af van de samenstelling van de bevolking. Waar 36 procent van de inwoners een migratieachtergrond heeft, geldt dit voor slechts 21 procent van de raadsleden. Daarnaast zijn vrouwen en jongeren ondervertegenwoordigd in gemeenteraden.

Gemeenteraadsleden zijn van mening dat diversiteit van belang is voor de representativiteit van de lokale democratie in de toekomst. Op basis van het eigen onderzoek doet de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een viertal aanbevelingen. Gemeenteraden dienen contact te houden met ondervertegenwoordigde groepen en het raadslidmaatschap aankaarten bij jongeren. Daarnaast zou het raadzaam zijn als kandidaat-raadsleden meelopen met ervaren raadsleden. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden benoemt ten slotte dat diversiteit niet ten koste mag gaan van kwaliteit.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *