nieuws Bestuurskracht

Overheden moeten regie op woningmarkt terugnemen

Rijk, provincies en gemeenten moeten de regie op de woningmarkt terugpakken. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de kabinetsinzet Krachtig groen herstel van Nederland, dat het opstelde met andere koepelorganisaties.

De VNG vraagt een nieuw kabinet om aanpassing van wet- en regelgeving en structurele financiële middelen. Grond en woningen zijn veelal in bezit van beleggers of projectontwikkelaars, die over het algemeen weinig oog hebben voor sociale woningbouw, omdat dit relatief meer kost. De VNG maakt zich in het bijzonder zorgen over kwetsbare groepen die een sociale huurwoning nodig hebben.

Dit mechanisme moet doorbroken worden, aldus de VNG. Gemeenten willen een evenredige mix van sociale huur en middenhuur en goedkope en dure koop. Die mix moet ook zijn afgestemd op de lokale wensen en behoeften. De wet- en regelgeving voorziet er nu niet in dat dit kan worden afgedwongen.

Incidentele bijdragen volstaan niet om het probleem op te lossen; er moet structureel geld bij, meent de VNG. Lokale partijen kunnen het benodigde geld niet ophoesten.

Lees hier de kabinetsinzet Krachtig groen herstel van Nederland

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *