nieuws Bestuurskracht

Relatieadvies voor kennispartners

De samenwerking van universiteiten en hogescholen met gemeenten gaat niet vanzelf. Zo is het lastig om intensief samen te werken en tegelijkertijd gepaste afstand te houden. Dat blijkt uit het rapport Stad zoekt toga van het Rathenau Instituut.

Kennisinstellingen en gemeenten trekken van oudsher samen op rondom bepaalde thema’s, maar mede door de decentralisatie van beleidstaken van de rijksoverheid naar gemeenten staat tegenwoordig vaker de eigen kennisbehoefte van gemeenten centraal.

Uit het rapport van het Rathenau Instituut blijkt dat universiteiten en hogescholen goed kunnen samenwerken met gemeenten, maar dat het niet vanzelf gaat. Het rapport benoemt een aantal knelpunten die bij de samenwerking kunnen ontstaan. Een voorbeeld is dat de samenwerking voor beide partijen een buitenbeentje blijft. Een ander knelpunt zijn de beperkte budgetten. Daarnaast kan de gemeente veel enthousiaster zijn dan de universiteit, of andersom. Verder is het lastig om intensief samen te werken, maar toch gepaste afstand te houden.

Om deze problemen het hoofd te bieden, worden onder meer een robuust verdienmodel en gelijkwaardigheid en wederzijdse uitwisseling voorgesteld.

Lees hier het rapport en de handelingsperspectieven

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *