Beeld: Shutterstock
In 2024 is het aantal gestarte schuldregelingen met 10 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste – en tevens laatste – editie van de Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden van Divosa en de NVVK. Gemeenten blijken in staat om sneller hulp te bieden aan inwoners met schulden, mede dankzij verbeterde samenwerking en betere toegang tot gegevens.
Een belangrijke verklaring voor de stijging is de toename van het aantal aanmeldingen sinds de zomer van 2023. Daarnaast is de doorlooptijd van schuldregelingen aanzienlijk verbeterd. Gemeenten kunnen sneller starten met een regeling doordat steeds meer mensen via een voortraject worden aangemeld – bijvoorbeeld via wijkteams, bewindvoerders of systemen voor vroegsignalering. In veel gevallen is de financiële situatie al in kaart gebracht, wat het proces vereenvoudigt en versnelt.
Aantal aanmeldingen stijgt licht, verschillen per regio groot
Gemiddeld steeg het aantal aanmeldingen bij schuldhulpverlenende organisaties met 2 procent, al zijn de verschillen groot. Sommige organisaties zagen het aantal aanmeldingen dalen met meer dan 10 procent, terwijl andere een toename van meer dan 50 procent rapporteerden. Daarbij valt op dat het aandeel mensen dat via vroegsignalering wordt bereikt, blijft groeien. Deze trend vergroot de mogelijkheden om geldzorgen in een vroeg stadium aan te pakken.
Laatste editie van de monitor
De huidige editie van de monitor, die de periode juli tot en met december 2024 bestrijkt, is de laatste. Sinds april 2020 bood deze publicatie inzicht in trends rondom schuldhulpverlening. Divosa en de NVVK verleggen hun focus naar het nieuwe programma Data Delen Armoede en Schulden (DDAS). Via het CBS worden hiermee actuele en gestandaardiseerde gegevens over schuldhulpverlening ontsloten voor beleidsmakers en uitvoerders.
Richting 2030: halvering problematische schulden
De stijging van het aantal gestarte regelingen is een positieve ontwikkeling in het licht van de ambitie om het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030 te halveren. Divosa en de NVVK blijven de komende jaren analyseren wat het effect is van beleidswijzigingen en samenwerking op het functioneren van de schuldhulpverlening. Daarbij blijft het voorkomen van problematische schulden via vroegsignalering en preventie een belangrijk speerpunt.