nieuws Bestuurskracht

SCP: Sociaal domein stagneert

De deelname aan de samenleving van mensen met een beperking is niet toegenomen, er zijn nog steeds knelpunten in de jeugdzorg en de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking zijn nauwelijks verbeterd. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Sociaal domein op koers? Verwachtingen en resultaten van vijf jaar decentraal beleid.

Met de decentralisering van vijf jaar geleden werd gestreefd naar meer participatie in de samenleving voor mensen die dit niet (helemaal) op eigen kracht kunnen. Dit moest vorm krijgen met de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet. Uit het rapport van het SCP blijkt echter dat gemeenten geen betere resultaten halen dan voorheen op deze terreinen.

Het SCP meldt dat gemeenten minder mogelijkheden hebben om beleid goedkoper uit te voeren dan vooraf werd gedacht. Ook zou voor een goede werking van het sociaal domein op decentraal niveau juist op centraal niveau meer met een integrale blik worden gekeken naar de drie wetten. Complexere regelgeving blijft daarnaast een probleem. Meer aandacht zou uit moeten gaan naar goede informatievoorziening en vereenvoudiging van procedures, aldus het SCP.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *