nieuws Bestuurskracht

Topambtenaren tegen oprichting nieuwe ministeries

Secretarissen-generaal van verschillende ministeries zien departementale herindelingen niet als oplossing om tot een sterkere overheid te komen. Dit schrijven zij in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

Volgens hen zijn departementale herindelingen niet nodig omdat ambtenaren al gewend zijn om in teams over de grenzen van de departementen heen te werken. Bovendien kosten herindelingen veel tijd en geld. Deze middelen kunnen beter anders ingezet worden, bijvoorbeeld voor een algehele investering in ICT.

De secretarissen-generaal waarschuwen dat een overdaad aan maatregelen om overheidshandelen te verbeteren juist de kans op nieuwe drama’s zoals de toeslagenaffaire vergroot. In het voorbeeld van departementale herindelingen vergt het verhuizen van taken aanpassing van politiek, bestuur en ambtenaren. Dit neemt ruimte en tijd in beslag.

De oproep gaat in tegen de wensen van meerdere politieke partijen. Zo pleitten D66, de ChristenUnie en Volt in hun verkiezingscampagne voor een nieuw ministerie voor Digitale Zaken en pleitte BIJ1 voor een ministerie van Gelijkwaardigheid. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) sprak onlangs de wens uit voor de terugkomst van een ministerie voor Ruimtelijke Ordening. Voor dit laatste plan lijkt ook een Kamermeerderheid te zijn.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *