nieuws Bestuurskracht

Van Wob naar Woo

Gemeenten krijgen na het in werking treden van de Wet open overheid (Woo) met belangrijke nieuwe verplichtingen te maken. Om hen bij deze verplichtingen te ondersteunen, publiceert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de handreiking Van Wob naar Woo.

De handreiking van de VNG beschrijft waartoe de Woo verplicht en wat er wijzigt ten opzichte van de huidige Wet openbaarheid bestuur (Wob). Er staan aanbevelingen in voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Eén van de aanbevelingen is dat gemeenten er bij het opstellen van documenten rekening mee moeten houden dat deze openbaar worden. Bepaalde informatie, zoals persoonsgegevens, moet daarom in sommige documenten worden vermeden om lakwerk te voorkomen. Verder zijn in de handreiking stappenplannen en schematische voorstellingen van processen opgenomen die gemeenten helpen hoe om te gaan met de nieuwe wet.

De Woo is bedoeld om te leiden tot een meer transparante en actief openbaar makende overheid  Daarom kent deze wet de verplichting dat bestuursorganen uit eigen beweging bepaalde categorieën informatie openbaar moeten maken, zoals de algemeen verbindende voorschriften en inzicht in organisatie en werkwijze van een bestuursorgaan. Het doel van de openbaarmakingsplicht is dat deze een cultuurverandering teweegbrengt bij bestuursorganen. In plaats van op verzoek zullen bestuursorganen nu van de wet meer informatie uit zichzelf moeten gaan openbaren.

Lees hier de handreiking van de VNG

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *