nieuws Bestuurskracht

VNG ondersteunt oproep voor eenvoudiger en betere dienstverlening in reactie op Staat van de Uitvoering 2024

Beeld: rijksoverheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) sluit zich aan bij de oproep van publieke dienstverleners in de Staat van de Uitvoering 2024 voor toekomstbestendige dienstverlening. In het rapport pleiten de dienstverleners voor eenvoudiger beleid, betere gegevensuitwisseling en meer coördinatie en samenwerking binnen de overheid. Gemeenten onderstrepen deze noodzaak en wijzen erop dat zij zelf ook tegen vergelijkbare knelpunten aanlopen.

In hun eigen rapport, de Stand van de Uitvoering Gemeenten 2023, deden gemeenten een vergelijkbare constatering. De problemen in de uitvoering raken rechtstreeks hun inwoners, vooral op urgente thema’s als bestaanszekerheid, asiel en migratie, en woningbouw. Gemeentebestuurders horen dagelijks de zorgen van hun inwoners over deze onderwerpen en onderstrepen het belang van eenvoudiger beleid en betere uitvoerbaarheid om de dienstverlening aan burgers te verbeteren.

Gemeenten nemen initiatief

Gemeenten doen er binnen hun mogelijkheden alles aan om oplossingen te vinden voor hun inwoners. Ze hebben de ambitie uitgesproken om het voortouw te nemen bij het verbeteren van de uitvoerbaarheid van beleid. Tijdens de Top Bestaanszekerheid en de Woontop hebben gemeenten dit jaar al voorstellen gedaan voor eenvoudiger beleid, gebaseerd op hun ervaringen in de uitvoering.

Daarnaast presenteerden gemeenten op 4 september hun plannen voor digitalisering en gegevensuitwisseling in de Digitale Agenda Gemeenten 2028. Het doel hiervan is een digitale samenleving te creëren met een betrouwbare infrastructuur en meer zeggenschap voor inwoners over hun eigen data. Dit sluit direct aan bij de oproep in de Staat van de Uitvoering voor één digitale overheid.

Gelijkwaardig partnerschap noodzakelijk

Om hun leidende rol te kunnen vervullen, vragen gemeenten om een sterke uitgangspositie. De VNG benadrukt dat er meer balans nodig is tussen de taken en middelen van gemeenten. Het landelijke beleid moet beter aansluiten bij de praktijk van de gemeenten en hun inwoners. Dit vraagt om een gelijkwaardig partnerschap tussen gemeenten en het rijk.

Tijdens de VNG-ledenvergadering van 24 mei werd brede steun uitgesproken voor deze visie. De resolutie Nieuw kabinet, gebruik en borg de kracht van het lokaal bestuur werd aangenomen, waarin wordt gepleit voor een sterkere positie van gemeenten bij beleidsvorming en uitvoering. In de onderhandelingen met het kabinet is afgesproken dat gemeenten betrokken worden bij de uitvoeringstoetsen van alle onderdelen van het nieuwe regeerprogramma, met aandacht voor de uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid.

Met deze stappen willen gemeenten een actieve bijdrage leveren aan een toekomstbestendige en efficiënte publieke dienstverlening, in nauwe samenwerking met het rijk.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *