Beeld: Pxhere
De voortgang van de bestuursakkoorden met de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba blijft achter. Dat blijkt uit het voortgangsbericht van staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer. Hoewel op enkele terreinen vooruitgang is geboekt, blijven merkbare resultaten voor inwoners grotendeels uit.
Op Bonaire zijn veel acties uit het bestuursakkoord nog in voorbereiding. Staatssecretaris Szabó sprak tijdens het bestuurlijk overleg zijn zorgen uit over het gebrek aan zichtbare verbeteringen voor de bevolking. Toch zijn enkele positieve stappen gezet.
De opening van een nieuwe bibliotheek en de toekenning van € 13 miljoen uit de Regio Deal bieden perspectief. Dit bedrag is bestemd voor investeringen in gebiedsontwikkeling, openbaar vervoer en de verduurzaming van scholen. Om de plannen daadwerkelijk te realiseren, is afgesproken dat het eilandbestuur dit jaar nog werk maakt van een containerdepot, een betaalbare busverbinding en verbeteringen in de vergunningverlening en financiële processen.
Sint Eustatius kampt met personeelsproblemen
De beperkte uitvoeringskracht op Sint Eustatius vormt een hardnekkig obstakel. Veel vacatures blijven onvervuld, waardoor het realiseren van bestuurlijke plannen moeizaam verloopt.
Met hulp van het ministerie van BZK wordt gewerkt aan een verbeterde wervings- en behoudsstrategie. Daarnaast is afgesproken dat er dit jaar een economische ontwikkelstrategie komt om het eiland toekomstbestendig te maken. Tegelijkertijd blijft de aanpak van goed bestuur en het probleem van loslopend vee hoog op de agenda staan.
Saba toont concrete resultaten
Saba boekt als enige van de drie eilanden zichtbare resultaten. De afronding van het woningbouwproject Under the Hill 2, met 18 sociale huurwoningen, is daarvan het meest tastbare voorbeeld.
Ook op economisch vlak zijn belangrijke stappen gezet. De bouw van de nieuwe orkaanbestendige haven bij Black Rocks start in het vierde kwartaal van 2025. Met een gereserveerd budget van € 40 miljoen moet dit project bijdragen aan de economische zelfredzaamheid van het eiland.
Koopkracht blijft aandachtspunt
De koopkracht op de eilanden blijft kwetsbaar. Met Prinsjesdag worden de maatregelen voor 2026 integraal beoordeeld, waarbij belastingmaatregelen, subsidies en inkomensondersteuning in samenhang worden bekeken.
Staatssecretaris Szabó benadrukt dat economische zelfstandigheid cruciaal is voor een duurzame verbetering van de koopkracht. ‘Alleen door te investeren in zelfredzaamheid kunnen we het inkomen en welzijn van inwoners structureel verbeteren,’ aldus de staatssecretaris.