nieuws Bestuurskracht

Nieuwe tool om weerbaarheid gemeenten te vergroten

Hogeschool Saxion heeft in opdracht van de gemeente Eindhoven een weerbaarheidsscan ontwikkeld. De scan helpt gemeenten zich weerbaar(der) te maken tegen integriteitskwesties en het risico op netwerkcorruptie te verkleinen.

De weerbaarheidsscan bouwt voort op de basisscan integriteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De nieuwe scan biedt gemeenten en kandidaat-bestuurders inzicht in de netwerken waarin zij zich bevinden. Dit zorgt voor bewustzijn over mogelijke integriteits- en veiligheidsproblemen tijdens hun werkzaamheden. Zo wordt het vertrouwen van de burger in de overheid versterkt en de afstand tussen burger en bestuurder verkleint.

Een netwerk- en veiligheidsanalyse zijn twee belangrijke onderdelen van de weerbaarheidsscan. Aan de ene kant creëert de scan bewustzijn over mogelijke valkuilen. Aan de andere kant geeft de scan weer of je als bestuurder voldoende netwerken hebt om goed je werk te kunnen doen.

De weerbaarheidsscan is landelijk beschikbaar. Saxion blijft de weerbaarheidsscan, inclusief netwerkanalyse, doorontwikkelen op basis van nieuwe inzichten die ontstaan bij de toepassing van de scan. Zo’n doorontwikkeling maakt het ook mogelijk om de scan de komende jaren in te kunnen zetten bij andere organisaties zoals financiële instellingen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *