nieuws Bestuurskracht

Welke vrouw verdient Ribbius Peletier-penning 2021?

Welke Noord-Hollandse vrouw is een politiek voorbeeld voor andere vrouwen en verdient daarvoor een onderscheiding? De provincie Noord-Holland reikt aan diegene ook dit jaar de Ribbius Peletier-penning uit.

De Ribbius Peletier-penning wordt uitgereikt sinds 2019, het jubileum van 100 jaar vrouwenkiesrecht. De penning is vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland, Liesbeth Ribbius Peletier. Zij werkte haar hele leven aan vrouwenrechten en richtte in 1932 het vormingscentrum De Born voor vrouwen op. Ze was Eerste Kamerlid, vrouwenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties en werd in 1958 het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State.

In 2019 en 2020 wonnen Devika Partiman en Manja van der Weit. Partiman ontving de onderscheiding vanwege haar Stichting Stem op een vrouw, waarmee ze kiezers oproept te stemmen op een vrouw die lager geplaatst is op de kieslijst, om zo het percentage vrouwelijke volksvertegenwoordigers te verhogen. Van der Weit zit achter het initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse politiek’. Met lezingen en trainingen inspireert zij vrouwen om politiek actief te worden.

Een kandidaat aanmelden is mogelijk t/m 14 februari 2021.

*Lees hier het artikel ‘Vrouwen zijn betere leiders’ , over de nog altijd scheve man-vrouwverhoudingen in politiek en bestuur in Nederland, dat verscheen in Publiek Denken 23: Dienstverlening in tijden van crisis.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *