nieuws Bestuurskracht

Wijziging kiesstelsel leidt tot meer invloed kiezer

In een nieuw kiesstelsel kunnen kiezers voortaan of alleen op een politieke partij stemmen, of op de kandidaat van hun voorkeur. Op die manier worden kandidaten die kunnen rekenen op steun van de kiezers sneller gekozen op basis van de voorkeursstemmen die ze krijgen.

In het huidige stelsel hebben kandidaten met voorkeursstemmen 25 procent van de kiesdeler (het benodigde aantal stemmen voor een zetel) nodig. Dat komt te vervallen. Zo komt een kandidaat met veel stemmen eerder in de Kamer, het parlement, de provinciale staten of de gemeenteraad, aldus minister Ollongren (BZK) in gesprek met de Volkskrant.

Wanneer een kiezer alleen op een politieke partij stemt, dan stemt hij of zij in met de kandidatenlijst zoals die opgesteld is door de partij in kwestie.

In het gewijzigde stelsel is ook meer aandacht voor jongeren. Er wordt een vorm van jongereninspraak ontwikkeld, die aansluit bij de wensen van doelgroep. Daarnaast draagt het kabinet de mogelijkheid aan om de leeftijd voor de ondersteuning van burgerinitiatieven te verlagen naar 16 jaar.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hier zit mogelijk toch een addertje onder het gras. Namelijk dat we een ‘Facebook- en Instagram-democratie’ krijgen: internet-acties zoals tegenwoordig ook wel plaatsvinden om de populariteit van artiesten enz. te ‘meten’.