nieuws Bestuurskracht

Woningcorporaties bouwen 80.000 sociale huurwoningen

De komende vijf jaar bouwen woningcorporaties 80.000 sociale huurwoningen. Dit is mogelijk vanwege de korting op de verhuurderheffing.

De regeling is begin dit jaar opengesteld als onderdeel van de aanpak om sneller meer betaalbare woningen te realiseren. Corporaties krijgen voor een betaalbare huurwoning die ze bouwen een belastingkorting van maximaal 25.000 euro. De korting helpt om de bouw en exploitatie van een sociale huurwoning haalbaar te maken.

Voor de regeling is voor de eerste tien jaar in totaal één miljard euro beschikbaar gesteld en dit bedrag is nu al ruim overschreden. Er zijn aanvragen ingediend voor een bedrag van € 1.690 miljoen, goed voor de bouw van 75 duizend woningen. Tot 1 juli kunnen nog aanvragen ingediend worden waardoor het totaal aantal woningen naar verwachting uitkomt op 80.000.

Verhuurders die meer dan 50 woningen bezitten, betalen een heffing over de WOZ-waarde van de huurwoningen. De belastingkorting hierop, leidend tot de bouw van 80.000 woningen, draagt bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen.

Er is veel kritiek op de verhuurderheffing. Door de verhuurderheffing kunnen corporaties het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen, het verduurzamen van hun woningaanbod en het betaalbaar houden van de huren niet realiseren, bleek recent uit onderzoek.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *