nieuws Europa

80 jaar Benelux-samenwerking: een mijlpaal om te vieren

Beeld: General Secretariat of the Benelux Union.

Fotobijschrift: Ondertekening van het Verdrag van de Benelux Economische Unie in Den Haag. Van links naar rechts ministers Larock (België), Bech (Luxemburg), Drees (Nederland), Van Acker (België), Luns (Nederland).

Vandaag, op 5 september 2024, wordt 80 jaar Benelux-samenwerking tijdens een reeks feestelijke evenementen in het Egmontpaleis in Brussel gevierd. Onder Belgisch voorzitterschap nemen prominente sprekers zoals Yves Leterme, Jan Peter Balkenende en Jean Asselborn de speciale Benelux euromuntset 2024 in ontvangst, een gezamenlijke uitgifte van de Koninklijke Munt van België, Koninklijke Nederlandse Munt en de Centrale Bank van Luxemburg. Op het paleisplein slaan zij ook een herdenkingsmunt ter ere van deze bijzondere gelegenheid.

Naast deze ceremoniële momenten gaan de voormalige (vice-)premiers in debat met leden van het Europees Jeugdparlement uit de drie Benelux-landen en studenten uit Noordrijn-Westfalen. Het douaneorkest van België zorgt voor muzikale omlijsting.

80 jaar samenwerking: van douane-unie tot pioniersrol binnen de EU

De Benelux is in 1944 ontstaan, toen de regeringen in ballingschap van België, Nederland en Luxemburg een douane-unie tekenden, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was de eerste stap in een lange geschiedenis van nauwe samenwerking, die niet alleen de basis legde voor de Benelux zelf, maar ook voor de oprichting van de Europese Unie.

In 1958 werd de Benelux Economische Unie opgericht, waarbij het vrije verkeer van goederen, personen, kapitaal en diensten werd gerealiseerd. Vijftig jaar later, in 2008, werd de samenwerking verder verdiept met de Benelux Unie, met een focus op duurzaamheid en veiligheid.

Benelux: de proeftuin voor Europa

De Benelux fungeert al decennia als proeftuin voor Europese samenwerking. Initiatieven zoals het Schengenakkoord, grensoverschrijdende politieoperaties en de wederzijdse erkenning van diploma’s vonden hun oorsprong in de Benelux en werden later op EU-niveau toegepast.

#BeneluxDag

Vanaf nu wordt jaarlijks op 5 september de officiële Beneluxdag gevierd. Een dag om terug te blikken op 80 jaar succesvolle samenwerking en vooruit te kijken naar toekomstige projecten. Samen blijven de drie landen pionieren, want zoals het gezegde luidt: No one can whistle a symphony. It takes a whole orchestra to play it.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *