Beeld: Pixabay
Tijdens de derde en laatste zitting van het Europees burgerpanel over de langetermijnbegroting van de EU, die plaatsvond op 16 en 18 mei in Brussel, hebben 150 willekeurig geselecteerde burgers uit alle 27 lidstaten hun aanbevelingen gepresenteerd aan de Europese Commissie. Deze bijeenkomst markeerde een primeur: voor het eerst kregen Europese burgers rechtstreeks invloed op de vormgeving van het volgende meerjarig financieel kader van de EU.
De deelnemers bespraken in kleine groepen en plenaire sessies welke beleidsmaatregelen en investeringen de meeste meerwaarde kunnen opleveren voor Europese burgers. De uitkomst is een reeks van 22 concrete aanbevelingen, waaronder 11 leidende principes. Deze zijn op de slotdag aangeboden aan Europees commissaris Piotr Serafin, verantwoordelijk voor Begroting, fraudebestrijding en openbaar bestuur.
Focus op duurzaamheid, inclusie en digitale veiligheid
De aanbevelingen benadrukken onder meer:
- Het gelijktijdig versterken van milieubescherming en economische groei.
- Investeringen in essentiële infrastructuur om regionale verschillen te verkleinen.
- Maatregelen tegen plattelandsuittocht via onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting.
- Betere integratie van migranten en vluchtelingen.
- Gelijke toegang tot gezondheidszorg en aandacht voor geestelijke gezondheid.
- Digitale veiligheid en soevereiniteit van de EU op het gebied van technologie.
- Duurzame energieontwikkeling en versterking van het Europese voedselsysteem.
- Eerlijke kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt.
- Gerichte steun aan kmo’s en start-ups.
-
Bevordering van een Europese identiteit via onderwijs en participatie.
Input voor nieuwe langetermijnbegroting
De aanbevelingen vormen een bijlage bij het wetgevingsvoorstel voor het volgende meerjarig financieel kader. Ze worden meegenomen in de besluitvorming door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De volledige tekst wordt gepubliceerd op het platform voor burgerparticipatie.
Versterking van democratische betrokkenheid
De burgerpanels maken deel uit van een bredere inzet van de Europese Commissie om burgers actief te betrekken bij beleidsvorming. Deze aanpak sluit aan bij de prioriteit van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de democratie te versterken en Europese waarden te waarborgen. Via onlineplatforms en fysieke bijeenkomsten bouwen burgers mee aan een EU die beter inspeelt op hun wensen en verwachtingen.