nieuws Europa

Britse EU-ambtenaren worden niet de laan uitgestuurd

Jean-Claude Juncker heeft in een brief aan het personeel geschreven dat de Britten die bij de instellingen van de Europese Unie werken niet hoeven te vrezen voor ontslag. Promotie en kans op nieuwe topfuncties voor Britse EU-ambtenaren zit er waarschijnlijk niet in.

Het kan echter nog een tijd duren voordat Britten hun EU-status verliezen, aangezien de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden mogelijk pas in oktober beginnen. Die moeten volgens het verdrag van Lissabon binnen twee jaar zijn afgerond, maar uitstel is mogelijk.

Omdat er geen carrierèperspectieven voor Britse EU-ambtenaren in het verschiet lijkt, zijn Britten in Brussel de afgelopen tijd op zoek gegaan naar een andere baan.

Bij de EU-instellingen werken ruim 1200 Britten in vaste dienst, maar inclusief freelancecontracten zijn het er naar schatting zo’n 2000. Ambtenaren die voor de Europese Commissie werken moeten in principe uit de EU komen.

De Britse parlementariërs en rechters van het Europees Hof van Justitie mogen sowieso blijven tot de uittreding een feit is. Dat geldt ook voor EU-commissaris Jonathan Hill.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *