nieuws Europa

EU zet tijdens COP29 in op ambitieuze klimaatdoelen en financiering

Beeld: Europese Commissie

Tijdens de VN-klimaatconferentie COP29, die van 11 tot 22 november 2024 in Azerbeidzjan plaatsvindt, werkt de Europese Unie samen met internationale partners aan de realisatie van de Overeenkomst van Parijs. Het doel: de wereldwijde temperatuurstijging beperken tot ruim onder 2°C, met een streven naar maximaal 1,5°C. De EU zet sterk in op klimaatfinanciering, waarbij een nieuwe collectieve gekwantificeerde doelstelling (NCQG) een centrale rol speelt. Deze doelstelling moet leiden tot bredere financiering, uit zowel publieke als private bronnen, om klimaatactie wereldwijd te versterken.

Met 28,6 miljard euro aan publieke en 7,2 miljard euro aan private klimaatfinanciering in 2023 is de EU de grootste internationale verstrekker van klimaatfondsen. Deze middelen zijn bedoeld om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het verlagen van hun uitstoot en het aanpassen aan klimaatverandering. Hoewel ontwikkelde landen voorop moeten lopen in het mobiliseren van klimaatfinanciering, benadrukt de EU de noodzaak van een bredere financiële basis. De NCQG moet helpen om financiering in lijn te brengen met de Overeenkomst van Parijs en samenwerking te stimuleren. De EU benadrukt dat zowel publieke als private, nationale en internationale bronnen nodig zijn om een wereldwijde klimaatinspanning mogelijk te maken.

Herbevestiging van energiedoelen

Een ander belangrijk gespreksonderwerp tijdens COP29 is de bevestiging van de wereldwijde energiedoelstellingen die vorig jaar in Dubai zijn overeengekomen. De EU streeft ernaar om tegen 2030 af te stappen van fossiele brandstoffen, de investeringen in hernieuwbare energie te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen. Deze doelstellingen moeten de basis vormen voor nieuwe nationale klimaatdoelen die in 2025 door de lidstaten worden ingediend. De Europese Commissie bereidt zich hierop voor met een nieuwe klimaatdoelstelling voor 2040, waarbij een emissiereductie van 90% wordt nagestreefd.

Koolstofmarkten en internationale compensatie

De EU zal ook werken aan de afronding van onderhandelingen over koolstofmarkten onder artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs. De vraag naar effectieve koolstofcompensaties en de financiering van mitigatieprojecten groeit wereldwijd. Om deze behoefte te vervullen, wil de EU gemeenschappelijke normen instellen voor koolstofmarkten. Deze moeten voldoen aan strikte eisen voor integriteit, additionaliteit en duurzaamheid om bij te dragen aan de mondiale klimaatdoelen.

Een delegatie met een brede agenda

De Europese Commissie stuurt een omvangrijke delegatie naar COP29. EU-commissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra leidt het onderhandelingsteam, waarbij hij nauw samenwerkt met de Raad en de lidstaten. EU-commissaris voor Energie Kadri Simson sluit op 14 en 15 november aan, waarbij de nadruk ligt op de terugdringing van methaanemissies en de stimulering van schone technologieën. Iliana Ivanova, EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek en Jeugd, zal op 12 november deelnemen aan een topbijeenkomst over concurrentievermogen in een koolstofarme economie.

Europese inzet voor het Klimaatakkoord van Parijs

Sinds de ondertekening van de Overeenkomst van Parijs in 2015 zet de EU zich in voor de wereldwijde klimaatdoelen. De EU heeft haar uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 37% verminderd en tegelijkertijd haar economie met 70% laten groeien. Met de Europese Green Deal streeft de EU ernaar om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Deze doelstelling is juridisch bindend geworden met de Europese klimaatwet, die ook voorziet in een vermindering van de netto-uitstoot van broeikasgassen met 55% in 2030 ten opzichte van het niveau van 1990.

Samenwerking en kennisdeling tijdens COP29

Tijdens COP29 zal de EU niet over een eigen paviljoen beschikken, maar neemt ze deel aan diverse evenementen ter plaatse. In samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) organiseert de EU voor het derde jaar op rij het Paviljoen voor een rechtvaardige transitie, waar wordt gediscussieerd over de sociale impact van de klimaattransitie, waaronder groene banen en vaardighedenontwikkeling. Deze samenwerking onderstreept het belang dat de EU hecht aan een rechtvaardige klimaattransitie die oog heeft voor de werkgelegenheids- en sociale aspecten van de transitie.

Met de betrokkenheid op COP29 onderstreept de EU haar toewijding aan de mondiale klimaatdoelstellingen en haar rol als belangrijke speler in klimaatfinanciering en beleidsvorming. Door samen te werken met internationale partners en zich te blijven inzetten voor ambitieuze klimaatacties hoopt de EU de mondiale klimaatagenda verder te versterken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *