Beeld: Pixaby
Nederland heeft vandaag in Brussel het initiatief genomen tot de oprichting van een Europese weerbaarheidscoalitie. Acht landen – België, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Zweden en Nederland – ondertekenden een gezamenlijke verklaring waarin zij pleiten voor versterking van de civiele weerbaarheid binnen de Europese Unie.
Volgens minister Van Weel, die de Nederlandse delegatie leidt, is internationale samenwerking noodzakelijk. ‘We werken in Nederland al aan weerbaarheid, maar crises stoppen niet bij de grens. Door samen te werken met andere landen vergroten we onze gezamenlijke slagkracht. We leren van elkaars ervaringen, zoals die in Oekraïne, en bouwen aan een sterker Europa,’ aldus de minister.
Vijf gezamenlijke prioriteiten
In de gezamenlijke verklaring benoemt de coalitie vijf prioriteiten.
Allereerst zetten de landen in op bewustwording onder burgers. Inwoners moeten zich beter voorbereiden op mogelijke crises. Zelfredzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol.
De tweede prioriteit is het beschermen van vitale infrastructuur. Denk aan onderzeese kabels en energievoorzieningen. Ook wordt gewerkt aan een gedeelde dreigingsinschatting. Zo kunnen landen hun maatregelen beter op elkaar afstemmen.
Daarnaast willen de landen de bestaande crisisstructuren binnen de EU versterken. Dit moet snelle en gecoördineerde actie mogelijk maken. Tot slot zetten de deelnemende landen in op nauwere civiel-militaire samenwerking. Daarbij wordt ook gekeken naar afstemming tussen de EU en de NAVO.
Europese samenwerking noodzakelijk
Hoewel lidstaten zelf verantwoordelijk blijven voor hun weerbaarheid, benadrukt de coalitie de noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking. De ministers voor civiele paraatheid stellen een gezamenlijke agenda op. Hierin staan concrete acties waarmee zij zowel nationaal als Europees willen bijdragen aan een weerbare samenleving.