Europa warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld, waardoor watersystemen steeds meer onder druk komen te staan. Elk jaar kampt 30% van de Europeanen en 20% van het grondgebied met waterschaarste. Maar liefst 70% van de Europese burgers maakt zich zorgen over waterverontreiniging en waterschaarste, terwijl bijna de helft zich niet goed geïnformeerd voelt over watergerelateerde problemen in hun land.
#WaterWiseEU -campagne gelanceerd
Onlangs is de campagne #WaterWiseEU gelanceerd, een initiatief dat bijdraagt aan een waterbestendig Europa tegen 2050. Onze waterkringloop, het proces waarbij water door het land, de zeeën en de atmosfeer van de aarde beweegt, is verstoord en moet worden hersteld. Menselijke activiteit en klimaatverandering zijn schadelijk voor ecosystemen en leiden tot meer verdamping, overstromingen en droogte. Dit resulteert in minder beschikbaar water voor ons en andere levensvormen die afhankelijk zijn van water om te overleven.
Bewustwording en oplossingen
De #WaterWiseEU-campagne, die tot het najaar loopt, heeft als doel het bewustzijn over waterproblemen te vergroten. De campagne benadrukt dat er veel oplossingen zijn, zoals het stimuleren van natuurlijke wateropslag, aanvullen van grondwater en herstellen van de bodemgezondheid. Daarnaast zijn slim waterbeheer, waterefficiëntie en hergebruik cruciale maatregelen. Door samen te werken kunnen we onze kijk op water veranderen, wat ook de oproep is van de campagneslogan “Kijk anders naar water”.
Voor de campagne zijn kant-en-klare beelden en boodschappen ontwikkeld die campagnepartners kunnen gebruiken. Geïnteresseerden vinden hierin de basis om gesprekken aan te gaan, evenementen te organiseren en hun eigen communicatieacties op te stellen.
Nederlands perspectief
In Nederland speelt waterbeheer een cruciale rol, gezien de lage ligging en het risico op overstromingen en droogte. Zo zijn de waterschappen in Nederland zijn zeer actief en innovatief bezig om deze uitdagingen aan te pakken. Waterschap Vallei en Veluwe heeft de uiterwaarden van de Blauwe Kamer, een natuurgebied langs de Nederrijn, heringericht om meer water te kunnen bergen tijdens piekafvoeren. Dit project helpt niet alleen overstromingen te voorkomen, maar bevordert ook de biodiversiteit in het gebied. En waterschap Drents Overijsselse Delta heeft het project Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) gerealiseerd, waarbij water uit het IJsselmeer wordt gebruikt om landbouwgebieden van voldoende water te voorzien tijdens droogteperiodes. Dit innovatieve systeem zorgt voor een stabiele watervoorziening, wat essentieel is voor de landbouwproductie in droge tijden.
Pioniers in waterbeheer
De waterschappen in Nederland zijn pioniers op het gebied van waterbeheer en kunnen veel waardevolle lessen delen binnen de #WaterWiseEU-campagne. Door het vergroten van bewustwording en het implementeren van innovatieve oplossingen, kan Nederland bijdragen aan een duurzamer en waterbestendig Europa. In plaats van te leren van de campagne, kunnen Nederlandse waterschappen juist een leidende rol spelen in het delen van hun kennis en expertise.