nieuws Groene overheid

‘Actie nodig van overheid voor vergroening industrie'

Om de industrie groener te maken zal de overheid meer actie moeten ondernemen en meer moeten investeren. Dat zeggen De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse vereniging voor zakelijke energie- en watergebruikers (VEMW) en de Koninklijke Metaalunie tegen BNR. Volgens hen kan er pas werkelijk verduurzaamd worden als de infrastructuur op orde is.

De brancheverenigingen zien de overheidsinvesteringen tot nu toe ver achterblijven bij de klimaatambities. Volgens de VEMW is de overheid zelf het grootste obstakel bij het bereiken van CO2-reductie. Alleen al aan de achterblijvende investeringen in waterstof is te zien dat de besluitvorming veel te traag gaat.

De doelen uit het Klimaatakkoord, zoals het reduceren van de CO2-uitstoot met 49 procent ten opzichte van 2030, mogen ambitieus zijn, ze zijn wel haalbaar, menen de brancheverenigingen. Om deze doelen te bereiken zijn forse investeringen nodig in de industrie en de infrastructuur. De overheid zou hiervoor een bijdrage moeten leveren door benodigde wet- en regelgeving beschikbaar te stellen en te zorgen voor noodzakelijke financiering. Alleen dan kan de energie- en industrietransitie een succes worden, aldus de VEMW.

De Koninklijke Metaalunie ziet voor de overheid vooral een belangrijke rol weggelegd in het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf. Ze pleit voor investeringen in hernieuwbare energie zodat de industrie ook in de praktijk van het aardgas kan. Daarnaast zegt de Metaalunie dat mkb-ondernemers niet langer de hoofdfinanciers moeten zijn van de kosten van de transitie, wat momenteel door fiscale aanslagen wel het geval is.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Interessant dat VNCI en VEMW van ons allemaal (de overheid) vragen dat wij investeren in de verduurzaming. Hoe zien zij uitbetaling van die investering na de ombouw naar een duurzame economie voor zich?