nieuws Groene overheid

Burgerberaad Schone Stad presenteert 15 adviezen voor een schoner Amsterdam

Beeld: gemeente Amsterdam

Het Burgerberaad Schone Stad heeft zijn eindrapport gepresenteerd, waarin vijftien concrete adviezen zijn opgenomen om Amsterdam schoner en duurzamer te maken. Het burgerberaad, waarin 150 inwoners van Amsterdam en Weesp samenwerkten, formuleerde tijdens zes intensieve bijeenkomsten oplossingen voor de groeiende afvalproblematiek in de stad. Centraal in hun adviezen staat een sterke nadruk op duurzaamheid, circulariteit en samenwerking tussen de gemeente, bedrijven en bewoners.

Een van de belangrijkste voorstellen is de herinvoering van het ‘treintje’, waarbij een vuilniswagen direct wordt gevolgd door een veegwagen om verspreid afval tijdens het ophalen meteen te verwijderen. Dit systeem moet niet alleen de straten schoner houden, maar ook de leefkwaliteit en veiligheid verbeteren​.

Het burgerberaad adviseert ook de invoering van een zero fresh food packaging-beleid, dat ervoor zorgt dat verse producten alleen nog verpakt worden als dat ecologisch noodzakelijk is. Dit moet de hoeveelheid plastic afval verminderen, wat op zijn beurt bijdraagt aan het terugdringen van zwerfafval in de stad​.

Verder vraagt het beraad aandacht voor afvaleducatie, met als doel jongeren op basisscholen en middelbare scholen bewuster te maken van afvalscheiding en de impact van zwerfafval​.

Samenwerking en burgerbetrokkenheid

Een centraal thema in het rapport is de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De gemeente, bedrijven en inwoners moeten samenwerken om een schoner Amsterdam te realiseren. Het burgerberaad stelt bijvoorbeeld voor om ondernemers actief te betrekken bij het schoonhouden van hun winkelstraten, en om burgers te stimuleren afvalcontainers te adopteren​.

Een ander interessant voorstel is de oprichting van circulaire buurtcentra, waar bewoners hun afval kunnen scheiden, repareren en ruilen. Deze centra moeten de afvalstroom verminderen en bijdragen aan een circulaire economie​.

Hoe verder met de adviezen?

De gemeente onderzoekt momenteel in hoeverre de adviezen praktisch, juridisch en financieel haalbaar zijn. Het college van burgemeester en wethouders zal de adviezen, samen met een zienswijze op de uitvoering, voorleggen aan de gemeenteraad. Adviezen die al aansluiten bij lopende verbeteracties worden nu al uitgevoerd. Zo neemt de gemeente de uitkomsten van het burgerberaad serieus en worden stappen gezet om Amsterdam schoner en duurzamer te maken​.

Met hun adviezen laten de deelnemers van het Burgerberaad Schone Stad zien dat burgers bereid zijn om actief bij te dragen aan een schonere en leefbaardere stad. Het is nu aan de gemeente om deze plannen om te zetten in concrete actie​.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *