nieuws Groene overheid

Ambtenaren willen meer centrale rol rijksoverheid bij klimaatbeleid

Nederlandse ambtenaren zien duidelijk de voordelen van een aparte minister voor klimaat. Bovendien willen ze een centralere rol voor de rijksoverheid. Slechts een kleine minderheid is voorstander van hoe het nu is geregeld, bijvoorbeeld met de Regionale Energiestrategie (RES). Dat blijkt uit een raadpleging van Ambtenarenpanel.

Aan de raadpleging namen in totaal 466 ambtenaren deel. Van hen was 42 procent vrouw en 57 procent man. 1 Procent geeft aan geen van beiden te zijn. Als het gaat om leeftijd, is 14 procent onder de 40, 77 procent tussen de 40 en de 65 en 7 procent ouder dan 65. Verder werkt 32 procent bij de rijksoverheid, 8 procent bij de provincie, 36 procent bij de gemeente, 11 procent bij een waterschap, 3 procent bij een zbo en 10 procent bij een andere organisatie.

Green Deal
Green Deal De Europese Green Deal is het programma van de Europese Commissie om klimaatverandering tegen te gaan. Het doel van de Green Deal is om de CO2-uitstoot in Europa in 2030 met 55 procent terug te brengen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Europa bovendien het eerste klimaatneutrale continent worden. Daartoe wordt een reeks maatregelen genomen die betrekking hebben op alle sectoren van de economie, met name vervoer, energie, landbouw en infrastructuur en ict.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 29: Groen Akkoord. Klik hier om verder te lezen

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *