nieuws Groene overheid

Kabinet ziet potentie in burgerforum over klimaat- en energiebeleid

Het kabinet wil de optie van een burgerforum over klimaat- en energiebeleid bespreken met het parlement. Volgens het kabinet kan een burgerforum helpen nieuwe groepen burgers bij besluitvorming te betrekken en de afstand tussen burgers en beleidsmakers verkleinen. Dat concludeert het kabinet op basis van onderzoek en ervaringen met burgerfora.

In een burgerforum komt een groep mensen bij elkaar om over een maatschappelijk vraagstuk in gesprek te gaan. Omdat klimaat- en energiebeleid het leven van burgers direct raakt, wil het kabinet de samenleving hier meer bij betrekken.

Onderzoeken en ervaringen met burgerfora in binnen- en buitenland laten zien dat het succes van een burgerforum afhankelijk is van een aantal randvoorwaarden, aldus het kabinet. Zo moet een burgerforum groot genoeg zijn om de samenleving te representeren, maar klein genoeg om werkbaar te zijn. Daarnaast zijn voldoende budget en goede informatievoorziening ter ondersteuning van de deelnemers van belang.

Minister Rob Jetten voor Klimaat & Energie is benieuwd of een burgerforum zorgt voor meer betrokkenheid binnen de samenleving. Het is volgens hem van belang dat politici en bestuurders vooraf samen afspraken maken over wat er gebeurt met de resultaten van een burgerforum.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *