nieuws Groene overheid

Laagste toename windmolens sinds 2017

Beeld: Pixabay

In 2024 is het opgestelde vermogen aan windmolens in Nederland met slechts 127 megawatt toegenomen. Dat is de kleinste jaarlijkse groei sinds 2017. In totaal staat er nu bijna 7.000 megawatt aan windvermogen op land. Dit blijkt uit de nieuwste monitor Wind op Land van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Afgelopen jaar zijn vijf windparken (deels) gerealiseerd. Dit gebeurde in Flevoland, Groningen, Zeeland, Friesland en Limburg. Flevoland levert met 6,11 terawattuur (TWh) bij een gemiddeld windjaar de meeste windenergie. Groningen volgt met 2,73 TWh, daarna Friesland met 2,00 TWh. In Zuid-Limburg, Amersfoort en Twente zijn nog geen windmolens geplaatst. 

1.305 megawatt aan nieuwe windmolens  

Eind 2024 stond voor 1.305 megawatt aan nieuwe windprojecten op de planning. Een deel van deze projecten ontvangt subsidie via de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Na realisatie kunnen deze windparken jaarlijks ongeveer 2 TWh extra elektriciteit opwekken. 

Klimaatdoel 2030 binnen bereik 

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is het haalbaar om in 2030 jaarlijks 35 TWh op te wekken uit zonne- en windparken op land. De groei die daarvoor nodig is, lijkt echter niet door te zetten. Ook de monitor Wind op Land bevestigt dit beeld. 

Vertraging in windprojecten 

De ontwikkeling van windenergie vertraagde in 2024 aanzienlijk. Een aantal factoren speelt daarbij een rol: 

  • Er is onzekerheid over landelijke milieunormen. De Raad van State oordeelde in 2021 over de huidige normen, maar nieuwe landelijke regels zijn nog niet vastgesteld. 
  • Bezwaren van omwonenden zorgen voor vertraging in besluitvorming bij gemeenten. 
  • De internationale veiligheidssituatie speelt mee. Het ministerie van Defensie vraagt meer ruimte, waardoor sommige windprojecten nabij defensieterreinen of oefengebieden niet doorgaan. 

Over de monitor Wind op Land 

De monitor Wind op Land biedt inzicht in de ontwikkeling van windenergie in Nederland. Het rapport geeft antwoord op vragen zoals: 

  • Hoeveel windvermogen is er landelijk en regionaal gerealiseerd? 
  • Wat is de verwachte elektriciteitsopbrengst per jaar? 
  • Welke projecten staan gepland? 
  • Welke factoren beïnvloeden de ontwikkeling van windenergie? 

De RVO stelt de monitor samen in samenwerking met het rijk, provincies, gemeenten en marktpartijen. 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *