nieuws Groene overheid

Lichtexperiment moet nachtvlinders beschermen

De ‘Groene Long’ is een groot park in de wijk Geestenberg (bij het Karregat) in Eindhoven. Het wordt na zonsondergang door straatlantaarns verlicht. Goed voor het veiligheidsgevoel, maar nadelig voor planten en dieren. Zij hebben, net als mensen, een bioritme dat reageert op licht en donker. Door het licht van de straatlantaarns wordt dat verstoord. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan zijn de insecten en nachtvlinders die gefixeerd rond het licht blijven cirkelen.

Woningcorporatie Woonbedrijf verhuurt een groot deel van de woningen in Geestenberg en werkt aan een ‘natuurlijke stad’ waar mens, plant en dier zo veel mogelijk in balans zijn. In opdracht van Woonbedrijf deed ontwerpbureau Studio 1:1 onderzoek in Geestenberg en ontwierp De Nachtvlinder: een tijdelijke informatieve beplakking op de 17 lantaarnpalen in ‘De Groene Long’ in Geestenberg. De kap van de lamp wordt afgeplakt met een groen ‘informatief patroon’. Op de paal ziet de voorbijganger informatie over verschillende families nachtvlinders, die door de ‘lichtvervuiling’ worden bedreigd.

De gemeente Eindhoven, eigenaar van de lantaarnpalen, werkt graag mee aan het initiatief. Gebiedscoördinator stadsdelen Tongelre en Woensel-Zuid, Ursula Gerritsen van de Gemeente Eindhoven: ‘We ondersteunen dit project in de openbare ruimte vanwege de raakvlakken met het beleid wat Gemeente Eindhoven voert op het gebied van Groen en Duurzaamheid.  Het is een creatief en vooruitstrevend initiatief om bewoners in de wijk bewust te maken van hun eigen leefomgeving en de effecten van bijvoorbeeld licht op de biodiversiteit in dit mooie stukje groen in Eindhoven. Daarnaast hecht de gemeente er belang aan dat juist de bewoner zelf meegenomen wordt in dit project. Immers bewoners maken de stad. Het is belangrijk dat mensen meedenken over onderwerpen in hun eigen wijk.’

 

 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *