nieuws Groene overheid

Miljardenimpuls voor klimaat

Het demissionair kabinet heeft aangekondigd 6,8 miljard euro extra uit te trekken voor klimaatmaatregelen. Daarmee hoopt het een inhaalslag te maken ten opzichte van de doelen uit het Klimaatakkoord, waarvoor Nederland nog niet op schema ligt.

Om de energietransitie te versnellen en het doel van 100 procent energieneutraliteit in 2050 te halen, reserveert het demissionair kabinet 1,3 miljard euro voor energie-infrastructuurprojecten. Deze middelen gaan onder meer naar subsidie voor een warmtetransportnet in Zuid-Holland, en 750 miljoen euro voor het ombouwen van delen van het bestaande gasnet tot een landelijke ‘Waterstof backbone’ die de Nederlandse industrieclusters verbindt.

Vanaf 2030 moet Nederland 49 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, in 2050 moet dit 95 procent zijn. Het demissionair kabinet breidt daarom de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend, uit naar grote industriële (ETS-)bedrijven. Er worden middelen vrijgemaakt zodat gemeenten en omgevingsdiensten de handhaving van deze plicht kunnen verbeteren.

Greenpeace Nederland stelt dat het demissionair kabinet de lat voor de plannen ‘voor de zoveelste keer te laag legt’. Stikstofmaatregelen ontbreken, het Urgenda-vonnis wordt niet voldoende serieus genomen en het is ‘onverteerbaar’ dat het demissionaire kabinet van plan is grote vervuilers toe te staan dat zij nog meer CO2 dan eerder afgesproken gesubsidieerd onder de Noordzee mogen stoppen, aldus de Nederlandse tak van de milieuorganisatie.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *