nieuws Groene overheid

Overheid moet meer doen voor circulaire economie

Om schadelijke impact op het milieu door het gebruik van goederen en diensten te reduceren, moet de overheid zelf meer actie ondernemen, blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt de NOS.

Het kabinet heeft als doelstelling dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Dat betekent dat er geen afval meer is en grondstoffen worden hergebruikt. Het rijk, gemeenten en waterschappen zijn momenteel verantwoordelijk voor vijftien procent van de totale inkoop van goederen en diensten in Nederland. De productie van deze goederen en diensten draagt voor achttien procent bij aan de klimaatverandering veroorzaakt door Nederland, aldus het RIVM.

Om de kabinetsdoelstelling te halen kan de overheid bij leveranciers aandringen op duurzame alternatieven. Zo kan bij de aanleg van een nieuwe weg worden afgesproken dat er een bepaalde hoeveelheid gerecycled asfalt wordt gebruikt. Met een cateraar kunnen afspraken tegen voedselverspilling worden gemaakt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *