nieuws Groene overheid

PBL: Ambitieus beleid ruimtelijke ordening vereist

Het nieuwe kabinet moet ambitieuze plannen ontwikkelen om een veelvoud aan ruimtelijke uitdagingen de komende jaren op elkaar af te stemmen. Dat concludeert het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) in het rapport Grote opgaven in een beperkte ruimte.

Voorbeelden van uitdagingen zijn het realiseren van een miljoen nieuwe woningen, het bouwen van meer windmolens en zonnepanelen, oplossingen zoeken voor wateroverlast én droogte door klimaatverandering en het terugbrengen van het landbouwoppervlak van 59 procent nu tot 50 procent in 2050.

In de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) worden deze uitdagingen benoemd en worden enkele afwegingsprincipes voor ruimtelijke keuzes geschetst. De NOVI laat echter veel inhoudelijke keuzes open en biedt nog onvoldoende regie op de uitvoering van het voorgestane beleid, meldt het PBL. In Grote opgaven in een kleine ruimte staat dat het een belangrijke taak van het nieuwe kabinet is om – samen met decentrale overheden en hun maatschappelijke partners – de haperende uitvoering van het beleid weer aan te jagen.

Verder pleit het PBL voor meer betrokkenheid van burgers en een meer coördinerende rol voor de landelijke overheid als het gaat om beleid over milieu en ruimtelijke ordening. Hiervoor is volgens de onderzoekers in het rapport weer een eigen minister nodig, zoals tot 2010 het geval was.

Zie hier het rapport Grote opgaven in een beperkte ruimte

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *