nieuws Groene overheid

Stadsparken beter benutten

Bestaande stadsparken kunnen beter ingericht worden zodat meer verschillende doelgroepen er goed, veelzijdig en veilig gebruik van kunnen maken. Gemeenten kunnen daarnaast hun groengebieden beter benutten, om druk op de overvolle stadsparken te verlichten. Dat concluderen onderzoekers in een artikel over de succesfactoren van een stadspark, uitgevoerd in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Verschillende factoren kunnen leiden tot een succesvol park op het gebied van bereikbaarheid, toegankelijkheid en veiligheid. Zo heeft een succesvol stadspark volgens de onderzoekers aantrekkelijke fiets- en wandelpaden met afwisselend uitzicht en bankjes onderweg. Een succesvol park is gevarieerd aangelegd, met naast het groen bijvoorbeeld water, ligweides, gebouwen en iets extra’s als kunst of een openluchttheater. Met het groen zelf kan ook worden gevarieerd door het gebruik van verschillende tuinen, bomen en ecologische zones. Auto’s door of langs het park wordt sterk afgeraden door de onderzoekers. De plek moet wel goed bereikbaar zijn, ook voor mensen die minder mobiel zijn en/of met het openbaar vervoer komen.

Parken worden steeds intensiever gebruikt. Tijdens de coronacrisis nam deze populariteit verder toe. Het is volgens de onderzoekers belangrijk om te kijken naar opties om overvolle stadsparken te ontlasten. Zo moeten gemeenten de ‘onderbenutte groene parels’, zoals plantsoenen, groenstroken en buurtparken in eigen stad in kaart brengen. Vervolgens moeten gemeenten onderzoeken wat op deze plekken mist op het gebied van toegankelijkheid, sociale veiligheid, wandelmogelijkheden, ontmoetingsgelegenheden, sport- en spelvoorzieningen, gevarieerd groen en horeca. De onderzoekers adviseren gemeenten om een analyse te maken van deze groengebieden. In de praktijk blijkt vaak dat kleine betaalbare ingrepen de groengebieden een stuk aantrekkelijker kunnen maken voor bezoekers.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *