nieuws Groene overheid

'Kabinet moet meer doen om stikstofuitstoot te verlagen'

Het nieuwe kabinet moet verregaande keuzes maken om de stikstofuitstoot in Nederland fors omlaag te krijgen. Dit staat in de rapporten Stikstofruimte voor de toekomst en Normeren en beprijzen van stikstofemissies, opgesteld door ABDTOPConsult.

Deze adviesgroep van topambtenaren onderzocht op verzoek van het huidige kabinet wat op lange termijn nodig is om het stikstofprobleem aan te pakken. Het nieuwe kabinet zal flink aan de slag moeten om de neerslag van stikstof in gevoelige natuurgebieden met minstens 50 procent te verminderen.

Met de huidige stikstofuitstoot is er weinig bedrijvigheid mogelijk in de bouw, industrie en infrastructuur. ABDTOPConsult beveelt maatregelen aan die ruimte bieden voor vergunningen in deze sectoren. Eén van die maatregelen is het inkrimpen van de veestapel, omdat de melkveehouderijsector verantwoordelijk is voor het hoogste aandeel stikstof in de natuur. Wanneer daar minder stikstof wordt uitgestoten wordt er meer mogelijk in andere sectoren.

Daarnaast pleit de adviesgroep om vervuilers meer te laten betalen om stikstofuitstoot te verminderen. Een stikstofbelasting zou vergroenende technieken aantrekkelijker maken. Een vorm van rekeningrijden zou eveneens veel stikstofbesparing kunnen opleveren.

Ten slotte is het belangrijk dat landen op Europees niveau beleid maken als het gaat om de stikstofaanpak, aldus ABDTOPConsult. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over een samenhangende aanpak in de grensregio’s om lokale overbelasting van grensgebieden aan te pakken. Op dit moment is zo’n 30 procent van de stikstof die in Nederland neerdaalt uit het buitenland afkomstig.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *