nieuws Groene overheid

Van Parijs-akkoord naar praktijk: 1,8 miljard euro nodig

Gemeenten, provincies en waterschappen hebben de komende drie jaar 1,8 miljard euro nodig om de extra taken te kunnen uitvoeren die voortkomen uit het Klimaatakkoord. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur in het advies Van Parijs naar praktijk.

Na een reflectie op een onderzoek door adviesbureau AEF komt de ROB uit op een bedrag van in totaal € 1,8 miljard voor de periode 2022-2024. Dit bedrag hebben decentrale overheden nodig om op korte termijn voldoende mensen aan te nemen en in te huren. Bijvoorbeeld om een lokaal klimaatplan op te stellen en no regret-maatregelen uit te voeren.

Om de gestelde klimaatdoelen te behalen, adviseert de ROB het kabinet het volgende:

  • decentrale overheden voor de periode 2022-20224 te financieren voor de uitvoeringskosten van het Klimaatakkoord. In totaal is € 1,8 miljard nodig voor de periode 2022-2024.
  • de financiering via een brede doeluitkering te verstrekken. Zo kunnen decentrale overheden zelf bepalen wat de meest zinnige inzet van het geld is, rekening houdend met hun lokale situatie.
  • in 2024 de uitvoeringskosten en de verdeling ervan te evalueren en herijken op basis van onder andere realisatiecijfers.
  • vanaf 2025 de uitvoeringslasten te verdelen op basis van inzicht in de werkelijke kosten.
  • regio’s van samenwerkende overheden in te richten om de lokale uitvoeringskracht te ondersteunen en kennis en inkoopkracht te bundelen. En een landelijk programmateam om de inspanningen van alle overheden te coördineren.

Lees op platform O een interview met gedeputeerde Jop Fackeldey over wat het Klimaatakkoord betekent voor de provincie Flevoland.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *