nieuws Groene overheid

Waterschappen vragen aandacht voor klimaatadaptatie

Om sneller en op grotere schaal schade door droogte en andere weersextremen tegen te gaan, moet een nieuw kabinet voor voldoende financiële middelen voor decentrale overheden zorgen. Dat meldt de Unie van Waterschappen. Ook vraagt de Unie aandacht voor het beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en stimuleren van het hergebruik van water.

Het kabinet kan voor voldoende financiële middelen zorgen door de huidige Impulsregeling Klimaatadaptatie te verlengen, de aanleg van klimaatbuffers te stimuleren, een nationaal programma voor bodemdaling op te zetten en het Deltafonds te laten meegroeien met opgaven waar de waterbeheerders voor staan.

De waterschappen vragen aandacht voor klimaatadaptatie omdat ze tegen de grenzen van het huidige watersysteem aanlopen, mede door de drie droge zomers van de afgelopen jaren. Door het natte voorjaar lijkt het alsof de droogte dit jaar meevalt. De waterschappen zien echter lokaal nog altijd lage grondwaterstanden, bijvoorbeeld op de Veluwe, de Peel en in sommige delen van Brabant. Daarnaast leert de ervaring van de afgelopen jaren dat waterstanden snel kunnen zakken bij langere periode van droogte en hitte

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *