nieuws Groene overheid

Waterschappen werken datagedreven

Het in topconditie houden van de technische installaties door waterschappen is een dure aangelegenheid. De sleutel om het watermanagement goed uit te voeren en betaalbaar te houden ligt in risicogestuurd beheer en onderhoud op basis van realtime data en historische gegevens. Helaas blijft veel informatie tot op heden onder de oppervlakte verborgen.

Goed watermanagement is van levensbelang voor Nederland. En daarom helpen dagelijks de technische installaties dat we geen natte voeten krijgen en de watervoorziening voor boeren en burgers optimaal blijft. Onder andere gemalen, stuwen, pompen en hevels waarborgen de waterkwantiteit en -kwaliteit en houden Nederland leefbaar en toekomstbestendig. Onderhoudsschema’s en regelmatige checks geven waterschappen grip op de staat van deze technische installaties.

Meer doen met meer data
Klimaatverandering, demografische druk en zorg voor milieu maken het belangrijker om de buitenruimte optimaal in te richten en te onderhouden. Gelukkig krijgen we steeds meer data tot onze beschikking om dit beter aan te gaan sturen.

Maar de traditionele manier van het verwerken van data tot informatie en beslissingen is vaak te arbeidsintensief. Daarbovenop hebben de waterschappen nog te maken met effecten van vergrijzing op de capaciteit aan experts. Samen zetten deze trends de dataverwerkingscapaciteit zwaar onder druk. Expertise verbinden met data science en AI levert de echte doorbraak in productiviteit en kwaliteit. Alleen meer data en AI is daarvoor onvoldoende. Waterschappen kunnen veel winnen met betere risicogestuurde aanleg, beheer en onderhoud op basis van digitale data. Geef de experts daarom de tooling waarmee ze betere inzichten uit de data krijgen.

Incompleet beeld
De gegevens van satellieten, camera’s, drones en inspectierapporten maken de puzzel steeds completer. Maar geeft dit wel een echt volledig verhaal? Waterschappen missen nog een groot gedeelte van deze puzzel omdat veel data ongestructureerde data zijn. Deze gegevens uit papieren rapporten, kaarten, werktekeningen en talloze andere data uit de archieven zijn door hun gestructureerdheid moeilijk te onderzoeken door moderne analysetools. Hierdoor missen waterschappen een goed integraal beeld.

Kennis en kunde in archieven
De toekomst ligt ook voor waterschappen dan ook voor een deel opgesloten in het verleden. Want de meeste organisaties beschikken over dozen vol archiefmateriaal uit het pre-digitale tijdperk, die ze nu in rap tempo digitaliseren. Allerlei soorten data zoals data van sensoren over waterhoogte- en doorstroomsnelheden, chemische meetwaarden, dijkinspecties maar tegenwoordig ook satelliet- en drone data worden opgeslagen. Maar ook tekeningen, bestek en werkorders zijn opgenomen in een archief, omdat een project nu eenmaal tientallen jaren kan beslaan. En denk daarnaast ook aan data vanuit de civiele bouw die nauw samenwerkt met de waterschappen. Het aanvragen van vergunningen geeft ook belangrijke data die op vele manieren inzicht geeft in een project. Deze in tientallen jaren opgedane kennis en ervaring ligt opgeslagen, maar wel verborgen. Want net als veel digitale bestanden zijn ze niet goed gestructureerd. Wie categoriseerde zijn project-aantekeningen of dossiers netjes in verschillende categorieën, áls die al beschikbaar zijn? Wil je deze ongestructureerde data nu gaan gebruiken, dan kost het je honderden uren handwerk om ze te analyseren. De technologie van SynerScope doorzoekt binnen 72 uur een terabyte aan data en geeft direct antwoorden uit alle data.

Verdwalende analysetools
Om beter aan te kunnen sturen op onderhoud, aanbestedingen en risicobeheer wil je juist een blik in het heden én het verleden, zonder vertraging in het samenbrengen van de data. Op dit moment digitaliseren veel waterschappen hun archieven, maar de digitale analysetools verdwalen in alle informatie omdat de ‘bewegwijzering’ erin ontbreekt. Niemand bracht in het verleden een categorisering in aantekeningen aan zodat later AI- en BI-tools een goed beeld kunnen krijgen. Wil je op zoek naar informatie om een aanbesteding scherper te maken en wil je weten hoe je toekomstige onderhoudskosten vermijdt? Dan moeten toch weer mensen in de archieven grasduinen. Het kost veel tijd voordat ze iets vinden, als ze het al vinden.

Verborgen antwoorden vinden
Innovatieve software met enorme rekenkracht kan tegenwoordig dit inzicht wel geven. In enkele uren scant software zowel de eerder moeilijk te onderzoeken gegevens als de realtime data. Zo vinden waterschappen juist die informatie die efficiëntie, kostenbesparing en inzicht in de toekomst gaat brengen. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta pioniert op dit moment op deze manier. Door zoveel mogelijk data bij elkaar te brengen en er slimme tooling op los te laten zet Jeroen Waanders, adviseur innovatie en informatieadviseur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, ruwe gegevens zo neer dat meer inzichten sneller uit de data kan komen.

Praktisch webinar 21 januari
Wil je weten hoe hij dat doet en wat dat oplevert? Kijk dan naar de webinar Hoe inzicht in ‘dark data’ bijdraagt aan een datagedreven Waterschap op donderdag 21 januari.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *