nieuws Groene overheid

Wisselende tevredenheid over Programma Aardgasvrije Wijken

Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) krijgt van bewoners die erbij betrokken zijn een gemiddelde waardering van 5,3 op een schaal van 10. Dat blijkt uit een bewonerstevredenheidsonderzoek in de gemeenten Drimmelen, Eindhoven, Oldambt, Pekela, Sliedrecht, Tilburg en Wageningen.

De meeste bewoners geven de proeftuinaanpak een cijfer tussen 5 en 8. Circa 15 procent van de bevraagde groep geeft een zeer laag cijfer en ziet bijvoorbeeld niet het nut of de noodzaak van het verduurzamen van de woning en de wijk. Er is ook een groep van 8 procent die de proeftuinaanpak een zeer hoog cijfer geeft.

Bewoners van proeftuinen waar een bewonersinitiatief centraal staat, die zelf bij willen dragen aan de kosten, die al een aanbod hebben gekregen en die meer tevreden zijn over het ontvangen aanbod geven een hoger cijfer. Ook de betrouwbaarheid van technieken en keuzevrijheid spelen een rol. Er is veel behoefte aan duidelijke en regelmatige informatievoorziening en voortgang (beslissingen) binnen de proeftuinaanpak.

Tegelijkertijd blijkt dat een blauwdruk voor informatieverstrekking en participatievorm lastig is. Een deel van de bewoners wil graag vroeg betrokken zijn en meedenken, anderen willen juist pas wat horen wanneer het alternatief bekend is en duidelijk is wat zij moeten doen. Het kan helpen om als gemeente vroegtijdig in het proces het gesprek hierover aan te gaan met bewoners. De onderzochte gemeenten hebben veelal hun aanpak al aangepast op basis van de (eigen) onderzoeksresultaten: frequenter communiceren, meer kleinschalige participatie en nadrukkelijker in partnerschap, meer het gesprek zoeken met ontevreden bewoners net als met bewoners die eerder niet in beeld waren.

Lees hier de rapportage Bewonerstevredenheid aanpak proeftuinwijken

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *