nieuws i-Samenleving

Breda creëert digitaal bewustzijn

De smart city Breda is een project om de leefbaarheid te verhogen, maar het moet ook commercieel interessant en betaalbaar zijn. Ondernemers en gemeente slaan daarom de handen ineen, met bijvoorbeeld als resultaat dat Breda in 2018 werd verkozen tot meest toegankelijke stad van Europa voor mensen met een beperking.

Breda volgt de eigen stadsprofilering van “grenzeloos, groen en gastvrij”. ‘We zijn een echte grenslocatie,’ zegt Kees Kerstens, projectleider Smart City bij de gemeente. ‘We liggen tussen Amsterdam en Brussel en Antwerpen en Rotterdam in. Dus hoe kunnen we daarvan profiteren en tegelijkertijd zorgen dat inwoners en bezoekers een optimale ervaring hebben in onze gemeente?’ Het antwoord schuilt in digitalisering en data. Een smart city dashboard meet de herkomst en terugkeerfrequentie van bezoekers in de binnenstad. ‘Met die data kunnen we zakelijk toerisme stimuleren en zorgen dat mensen ook overnachten in de stad,’ legt Kerstens uit. ‘De smart city Breda is een project om de leefbaarheid te verhogen, maar het moet ook commercieel interessant en betaalbaar zijn.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *