nieuws i-Samenleving

Denktank presenteert oplossingen voor knelpunten digitale samenleving

Vorige maand presenteerde de Nationale DenkTank 2019 het rapport Optimaal Digitaal met 10 oplossingen voor een beter functionerende digitale samenleving. Voor dit rapport doken twintig jonge academici de afgelopen maanden in ‘onze’ digitale toekomst. Vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan (blijven) doen in de digitale samenleving?’ en ‘hoe zorgen we ervoor dat publieke waarden en rechten gewaarborgd blijven in de digitale samenleving?’, kwamen daarbij voorbij.

Onderzoek naar bovenstaande vragen resulteerde in concrete initiatieven, zoals de Digitafel in supermarkten voor laagdrempelige digitale hulp bij mensen in de buurt. Andere creatieve oplossingen die zijn bedacht voor een eerlijke, weerbare, gezonde en inclusieve samenleving zijn een award voor de meest toegankelijke website, een nieuwe richtlijn die ouders en kinderen helpt bij het digitaal opgroeien en er wordt een rechtszaak georganiseerd om overmatige dataverzameling door bedrijven te stoppen.

Het rapport is uitgereikt aan onder andere Marleen Stikker (directeur De Waag), Madeleine de Cock Buning (hoogleraar ICT-recht) en Maarten Schurink (secretaris-generaal ministerie BZK).

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Welke organisatie spant een rechtzaak aan tegen overmatige dataverzameling?
    Ik weet dat Privacy First (burgerrechten organisatie op het gebied van privacy) hier ook aandacht voor heeft.