nieuws i-Samenleving

Digitale brandweer: blussen met nullen en enen

Afhankelijkheid roept angst op. Dat zien we in onze relatie met geliefden, maar ook met de technologie waarmee we ons omringen. Over deze afhankelijkheid publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) recent haar rapport Voorbereiden op digitale ontwrichting. ‘Als het onverhoopt misgaat,’ aldus de WRR, ‘dan dient de overheid een “digitale brand” meester te kunnen worden.” De raad staat hierin bepaald niet alleen. Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleitte recent voor meer doorzettingsmacht voor de overheid.

De voorstellen van de WRR en de minister getuigen van cyberexceptionalisme: de gedachte dat cyber of digitaal een eigen domein vormt dat eigen structuren nodig heeft. Maar als digitaal en fysiek innig verweven zijn geraakt, is het niet langer zinnig ze te scheiden. En is digitaal dus geen eigen domein meer, zo het dat ooit al was.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *