nieuws i-Samenleving

Hoe werkt digitale democratie?

Wil je digitaal vergaderen in de gemeente? Houd het transparant en let niet alleen op de kwaliteit van de techniek, maar vooral op de kwaliteit van het debat. Dat schrijft het Rathenau Instituut in een notitie die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gebruikt wordt om een permanente regeling rond digitale beraadslaging op te stellen.

Tijdens de lockdown vergaderden volksvertegenwoordigers noodgedwongen online vanuit huis. Dat kon vanwege een tijdelijke regeling die door het ministerie van BZK in het leven was geroepen. Inmiddels buigt het ministerie zich over een permanente regeling. Het Rathenau Instituut leverde hiervoor expertise.

Vanzelfsprekend, zo zegt het Rathenau Instituut, moeten nieuwe digitale vergadervormen betrouwbaar, toegankelijk en veilig zijn. Maar daarbij komt dat digitalisering invloed kan hebben op de informele communicatie en de interactie die bij besluitvorming zo belangrijk is. Dus denk niet alleen na over de techniek, maar ook over de gevolgen voor de democratie als je nieuwe technologie introduceert.

Lees hier de notitie van het Rathenau Instituut

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *