nieuws i-Samenleving

Digitale inclusie verdient nog wel wat aandacht

We communiceren steeds meer digitaal. Dat heeft invloed op ieders leven. Maar sommige mensen benen dat niet bij. Aan de overheid (mede) de taak ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen en om digitale inclusie te bevorderen. Helaas blijken ambtenaren niet goed te weten wat digitale inclusie is. Bovendien is een meerderheid niet (goed) op de hoogte is van de wettelijke verplichtingen op dit terrein.

Dat blijkt uit de raadpleging die Ambtenarenpanel over dit onderwerp heeft uitgevoerd onder 530 overheidsmedewerkers. Van de deelnemers aan de raadpleging is 48 procent man en 51 procent vrouw. En 1 procent geeft aan man noch vrouw te zijn. Wat betreft leeftijd is 16 procent jonger dan 40, 76 procent tussen de 40-65 en 4 procent is ouder dan 65. Verder werkt 31 procent bij de rijksoverheid, 47 procent bij een gemeente, 4 procent bij de provincie, 7 procent bij een waterschap, 3 procent bij een zbo en 8 procent werkt bij een andere organisatie. Zoals gezegd blijken ambtenaren niet al te goed op de hoogte met het begrip digitale inclusie. Slechts 24 procent zegt er volledig mee bekend te zijn, terwijl maar liefst 58 procent slechts een beetje weet wat het inhoudt en 18 procent geen idee heeft. Ook hebben ambtenaren geen goed beeld van het percentage inwoners dat digitaal niet zelfredzaam is (dat is 15 procent, red). Slechts 23 procent kiest de juiste categorie: tussen de 10 tot 20 procent.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *