nieuws i-Samenleving

Gemeenten ontevreden over ICT-leveranciers

Nederlandse gemeenten zijn ontevreden over de twee grootste leveranciers van ict: Centric en PinkRoccade. Dat stelt NRC Handelsblad op basis van onderzoek dat de krant met Reporter Radio deed naar de gemeentelijke ict-markt. Er lijkt sprake te zijn van een disfunctionele markt die door leveranciers maximaal wordt benut, aldus het NRC. Door onkunde, gewenning of een gevoel van hulpeloosheid laten gemeenten dit grotendeels op zijn beloop

De onderzoekers voerden tientallen gesprekken met hoge lokale ambtenaren en experts en zagen interne documenten van gemeenten en een enquête van het bureau Overheid in Nederland in. Daaruit blijkt dat de feitelijke monopoliepositie van de twee grote leveranciers leidt tot hoge prijzen en klachten over kwaliteit. Meer dan de helft van de gemeenten is ontevreden over wat ze voor hun geld krijgen, slechts 16 procent is tevreden. Van de gemeenten heeft 67 procent problemen met het verbinden van applicaties van verschillende leveranciers. Een kwart van de gemeenten vindt dat de leveranciers voldoende doen om die problemen op te lossen. Overstappen is echter geen optie, omdat gemeenten geen verbetering verwachten, maar juist problemen en extra kosten.

In een reactie laat Centric weten de klachten over de hoge prijzen voor de dienstverlening te herkennen. Maar van machtsmisbruik is geen sprake, aldus de leverancier, omdat de tarieven die worden gehanteerd marktconform zijn. Centric erkent dat er problemen zijn met het uitwisselen van gegevens. Maar dat komt omdat de standaarden die daarvoor worden gebruikt nog niet voldoende werken. Dat is volgens het bedrijf primair een verantwoordelijkheid van de overheid.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *