nieuws i-Samenleving

'Nederland heeft minister digitalisering nodig'

Nederland heeft een minister van digitalisering nodig en Kamerleden moeten digitaal vaardiger worden. Dat stellen Tweede Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Kees Verhoeven (D66) in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.

Het is slecht gesteld met de digitale transitie van de overheid, menen Bruins en Verhoeven. Er is te weinig kennis over digitale zaken en cybercriminaliteit vormt een bedreiging.

De minister van digitalisering zou als taak moeten krijgen om de digitalisering van de overheid in goede banen te leiden. Ook moet er gewerkt worden aan de digitalisering van de samenleving. Privacy is hierbij een belangrijke voorwaarde.

Tevens zijn er volgens Bruins en Verhoeven meer digitaal vaardige Kamerleden nodig. De laatste jaren zijn grote techbedrijven enorm machtig geworden. De politiek moet monopolies voorkomen en grondrechten beschermen. Dit vergt politici met kennis van de digitale transitie. Bruins en Verhoeven pleiten ervoor om een vaste commissie Digitale Zaken in te stellen.

Tot slot schrijven Bruins en Verhoeven dat Kamerleden in staat moeten zijn zich, vanuit hun controlerende taak, te verdiepen in kunstmatige intelligentie zoals algoritmen en massale geautomatiseerde selectie. De toeslagenaffaire heeft laten zien dat een automatisering van systemen kan leiden tot een overheid die discrimineert en mensen onterecht identificeert als fraudeurs. Digitaal vaardige politici zijn volgens Bruins en Verhoeven daarom onmisbaar voor een democratisch, innovatief en weerbaar Nederland.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *