nieuws i-Samenleving

VNG steunt ontwikkeling van Nederlands AI-taalmodel GPT-NL

Beeld: Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt haar steun uit voor de ontwikkeling van GPT-NL, een transparant, eerlijk en toetsbaar Nederlands taalmodel. Dit initiatief biedt gemeenten de mogelijkheid om gebruik te maken van een AI-taalmodel dat voldoet aan Nederlandse en Europese waarden en wetgeving.

GPT-NL is een samenwerking tussen de non-profitorganisaties TNO, NFI en SURF. De VNG draagt in praktische en technische zin bij door Open Raadsinformatie als databron te ondersteunen. Hierdoor steunen ook provincies en waterschappen de ontwikkeling van een Nederlands taalmodel.

Daarnaast denkt de VNG actief mee in het content board, dat toeziet op de kwaliteit en representativiteit van de gebruikte data. Ook zal de VNG deelnemen aan het nog op te richten user board, waar de toepassing en bruikbaarheid van GPT-NL voor gemeenten en andere publieke organisaties wordt geëvalueerd.

Voordelen van een Nederlands taalmodel

De VNG ziet het ontwikkelen van een Nederlands AI-taalmodel als een belangrijke stap om de digitale afhankelijkheid van grote buitenlandse marktpartijen te verkleinen en Europese publieke waarden te waarborgen. Op dit moment worden AI-taalmodellen voornamelijk ontwikkeld door commerciële bedrijven buiten Europa. Hierdoor hebben publieke organisaties weinig grip op transparantie, betrouwbaarheid en mogelijke vooringenomenheid van de modellen. Met een eigen, open taalmodel kan Nederland meer regie houden over de inzet van AI binnen de overheid en het maatschappelijk domein.

Kansen voor gemeenten

Voor gemeenten biedt GPT-NL grote kansen. Individuele gemeenten beschikken vaak niet over de middelen of expertise om zelf een taalmodel te ontwikkelen, maar hebben wel behoefte aan een betrouwbare en veilige AI-oplossing binnen de publieke sector. Dit project sluit aan bij de bredere ambitie van de VNG om digitaliseringsvraagstukken collectief op te pakken en de maatschappelijke meerwaarde van technologie centraal te stellen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *