nieuws i-Samenleving

'Overheden lopen ontzettend achter op het gebied van kunstmatige intelligentie'

Gemeenten zijn nog lang niet klaar voor de grootschalige toepassing van artificiële intelligentie (AI). Volgens Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar AI en Robotlaw aan de Universiteit Lapland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht, gaat dat nog jaren duren.

Nieuwe technologie heeft een grote invloed op het lokaal bestuur. Enerzijds biedt die kansen voor een meer inclusieve democratie en voor betere controle op mobiliteit en veiligheid. Anderzijds is er behoefte aan ethische en juridische regels om misbruik door autoriteiten te voorkomen. Eind 2019 verscheen het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie, waarin de overheid het voornemen kenbaar maakt om het gebruik van AI in Nederland te versnellen. Volgens het rapport heeft Nederland daarvoor een uitstekende uitgangspositie, omdat het hoogwaardige connectiviteit, een sterke basis voor publiek-private samenwerking en een hoog niveau van onderzoek heeft.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Beeld: Shutterstock

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *