Beeld: Pixaby/Mohamed Hassan
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat in 2025, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), innovatieve initiatieven binnen gemeenten opschalen en verder ontwikkelen. Het eerste initiatief dat op grote schaal wordt uitgerold, is de virtuele AI-assistent.
Ondersteuning gemeenten door virtuele assistent
Steeds meer gemeenten zetten een virtuele assistent in om inwoners en medewerkers te ondersteunen. Deze slimme technologie helpt bij het beantwoorden van vragen, het stroomlijnen van processen en het toegankelijk maken van gemeentelijke informatie. Initiatieven zoals Montferland AI (Mai), Gem en de Friese Aanpak laten zien hoe AI kan bijdragen aan efficiënte en toegankelijke dienstverlening, juist in een tijd waarin de arbeidsmarktkrapte gemeenten voor grote uitdagingen stelt.
Innovatie als antwoord op arbeidsmarktkrapte
Gemeenten staan voor een dubbele uitdaging: een groeiende vraag naar efficiënte dienstverlening en een krappe arbeidsmarkt. Innovatieve technologieën zoals AI bieden een kans om slimmer en effectiever te werken. Hoewel de exacte impact van AI op de lange termijn nog onzeker is, bewijzen lopende initiatieven al dat virtuele assistenten kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige gemeentelijke dienstverlening. VNG zet zich in om succesvolle toepassingen verder te ontwikkelen en gemeenten te ondersteunen bij een gezamenlijke en schaalbare aanpak.
Subsidie en ondersteuning voor opschaling
Dankzij een aanvullende subsidie van BZK kunnen in 2025 enkele veelbelovende initiatieven worden opgeschaald. De aanpak van VNG GROEI wordt hierbij ingezet om gemeenten te ondersteunen op het gebied van implementatie, community building en kennisdeling. Deze extra middelen geven gemeenten de kans om te experimenteren en ervaring op te doen met AI-gedreven dienstverlening.
Samenwerking als sleutel tot succes
In Nederland werken verschillende koplopergemeenten al aan AI-oplossingen die aansluiten op hun specifieke behoeften. Montferland AI (Mai), Gem en de Friese Aanpak zijn hier bekende voorbeelden van. Hoewel deze initiatieven elk hun eigen sterkte hebben, delen ze een gemeenschappelijk doel: het ondersteunen van gemeentelijke dienstverlening met behulp van AI.
Om versnippering te voorkomen en optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen, nemen de VNG en gemeente Montferland het voortouw in het verbinden van deze initiatieven. Door samen te werken en kennis te delen, ontstaat een krachtige basis waarin AI-oplossingen onderling compatibel zijn en gemeenten eenvoudig kunnen profiteren van beproefde technologie. Het doel is om eind 2025 minstens twintig gemeenten aan te laten sluiten bij dit opschalingsinitiatief, waarbij zij gebruikmaken van herbruikbare ‘bouwblokken’ voor de inzet van virtuele assistenten.
AI en de toekomst van gemeentelijke dienstverlening
De opschaling van de virtuele assistent is een belangrijke stap in de digitalisering van gemeenten. Maar AI biedt nog veel meer kansen, mits goed doordacht en verantwoord ingezet. Hoe zorg je als gemeente voor een betrouwbare en ethische implementatie van AI? Tijdens de masterclass AI krijg je inzicht in de kansen en risico’s van AI binnen de publieke sector en leer je hoe gemeenten deze technologie strategisch kunnen benutten.