De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit haar zorgen over de groeiende politisering van sociale mediaplatforms. Volgens de VNG staat de neutraliteit van de publieke ruimte onder druk, een fundament van de democratische rechtsstaat.
Sociale media spelen inmiddels een onmisbare rol in het publieke debat en de maatschappelijke communicatie. Tegelijkertijd merkt de VNG dat sommige platforms steeds vaker een duidelijke politieke voorkeur laten zien. Dit gaat gepaard met het ongelijk verspreiden van bepaalde politieke en maatschappelijke ideeën. Ook het Rathenau Instituut onderstreept deze ontwikkeling in een recent artikel.
Desinformatie en haatdragende berichten
De VNG wijst erop dat de controle op feiten en het naleven van richtlijnen op sommige sociale media steeds vaker ontbreken. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor desinformatie en polariserende of haatdragende uitingen, die volgens de VNG geen plaats mogen hebben in een publieke ruimte die onderdeel is van een democratische samenleving. ‘We zouden dit soort boodschappen ook niet toestaan in een stadhuis,’ stelt de vereniging.
Voorjaar: advies aan gemeenten
Omdat deze ontwikkeling zich naar verwachting zal voortzetten, bereidt de VNG een advies voor aan haar leden. Gemeenten krijgen daarmee handvatten voor hoe zij verantwoord kunnen omgaan met sociale media in hun dienstverlening en communicatie. Het advies wordt dit voorjaar verwacht.