nieuws i-Samenleving

Nieuwe wet verbetert digitale weerbaarheid bedrijven

Beeld: Pixabay/s7akti

Op 1 oktober 2024 is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden. Deze wet stelt de overheid in staat om het niet-vitale bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), sneller en effectiever te informeren en adviseren over digitale dreigingen en kwetsbaarheden. Dit is cruciaal voor het versterken van de cybersecurity in bedrijven, waar dit onderwerp vaak nog onderbelicht blijft.

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, krijgt met de nieuwe wet de bevoegdheid om vertrouwelijke informatie over cyberdreigingen direct te delen met individuele bedrijven. Hierdoor kunnen overheidsinstanties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) hun informatie beter uitwisselen met niet-vitale bedrijven. Deze rechtstreekse informatie-uitwisseling helpt bedrijven bij het sneller reageren op cyberincidenten.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken onderstreept het belang van de wet. ‘Met alleen oproepen om waakzaam te zijn online komen we er niet,’ zegt hij. ‘Gezien de toenemende cyberdreigingen is deze wet een belangrijke stap om mkb’ers beter te ondersteunen en zo de schade voor onze economie en maatschappij te beperken.’

De Cyber Security Raad (CSR) adviseerde het kabinet al eerder om de wens vanuit de samenleving om specifieke dreigingsinformatie te delen te honoreren. De nieuwe wet geeft hieraan gehoor en biedt een stevig juridisch kader voor het structureel informeren van niet-vitale bedrijven over concrete digitale dreigingen. Het NCSC blijft zich tegelijkertijd richten op het vitale bedrijfsleven, zoals banken, energiebedrijven en telecomaanbieders.

Met deze wet hoopt de overheid een flinke impuls te geven aan de digitale weerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *