nieuws i-Samenleving

‘Zorgveld zelf aan zet’

Elektronische uitwisseling van gegevens vindt niet of nog maar beperkt plaats in de zorg. Met als gevolg: zorgprofessionals zijn te veel met administratieve taken bezig en minder met hun patiënten. Een nieuwe wet kan daar verandering brengen.

Begin volgend jaar gaat het voorstel voor de Wet Gegevensuitwisseling in de Zorg ter goedkeuring naar de Eerste en Tweede Kamer. Met deze wet wordt het voor zorgverleners en zorgaanbieders verplicht om medische gegevens elektronisch uit te wisselen. Nu vindt er vindt nog gegevensuitwisseling plaats op “ouderwetse manieren”. MRI-scans worden op dvd gezet die dan per koerier of taxi naar een andere zorgaanbieder worden gebracht. Ook via de post of per fax worden gegevens uitgewisseld. Overtypen van gegevens is dan het gevolg. Soms ontbreekt de gegevensuitwisseling volledig. Jaarlijks zijn er 1,3 miljoen ambulanceritten waarbij zeer beperkt gegevens uitgewisseld worden tussen de ambulance en de spoedeisende hulp.

Maar ook als er wel elektronisch gegevens worden uitgewisseld, blijken ze niet altijd compatibel. Artsen in ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld niet bij medische gegevens van patiënten omdat de elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en soms zelfs verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis niet met elkaar communiceren, zo blijkt uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Vier op de vijf artsen zeggen gezodat daardoor de patiëntveiligheid in gevaar komt, met name in acute situaties.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Beeld: Hilbert Krane

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *