nieuws Publieke professional

Ambtenaren op dieet: minder broodjes, borrels en woordvoerders

Om de groei van het ambtenarenapparaat af te remmen, voert het kabinet-Schoof ingrijpende bezuinigingen door. Zoals RTL Nieuws rapporteert, worden externe inhuur en uitgaven voor communicatie bij ministeries stevig teruggeschroefd. Daarnaast worden borrels soberder, worden broodjeslunches geschrapt en wordt kritisch gekeken naar het vervangen van vertrekkende ambtenaren.  Het kabinet wil hiermee op termijn een miljard euro besparen, waarvan 240 miljoen al in 2025 moet worden gerealiseerd.

Bij bijna alle ministeries wordt externe inhuur verminderd. Dat betekent dat ministeries minder vaak zullen terugvallen op communicatieadviseurs van buitenaf, wat een aanzienlijke besparing moet opleveren. De communicatieafdelingen zijn expliciet genoemd als bezuinigingsposten. Bij het ministerie van Algemene Zaken, waar de premier zelf verantwoordelijk voor is, zullen de ‘communicatie-uitgaven beperkt’ worden. Ook het ministerie van Financiën pakt de directie Communicatie aan.

Kariger borrels en sobere lunches

Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat er in totaal 17 miljoen euro bezuinigd worden. Naast minder externe inhuur, wordt er fors gesneden in vergader- en cateringkosten. Ambtenaren mogen geen luxebroodjes meer bestellen voor vergaderingen en moeten genoegen nemen met sobere lunches. Ook borrels worden teruggeschroefd: het assortiment aan borrelhapjes wordt versmald en dure snacks zijn verleden tijd​.

Geen vacaturestop, maar kritisch aannemen

Hoewel er nog geen sprake is van een volledige vacaturestop, worden vertrekkende ambtenaren niet meer automatisch vervangen. Dit geldt voor bijna alle ministeries, met uitzondering van Defensie, waar geen bezuinigingen worden doorgevoerd en er zelfs extra budget beschikbaar komt. Ministeries zoals Volksgezondheid geven aan dat ze ‘extra kritisch’ kijken naar het invullen van openstaande functies en of deze vervuld moeten worden​

Kritiek en reorganisaties

Hoewel de bezuinigingen breed worden ingevoerd, hebben ze ook geleid tot kritiek vanuit de oppositie en vakbonden. De zorgen richten zich voornamelijk op de mogelijke gevolgen voor de dienstverlening aan burgers. Bijvoorbeeld bij uitvoeringsorganisaties zoals de IND en de NVWA, waar de werkdruk al hoog is en verdere bezuinigingen de efficiëntie kunnen aantasten​

Ondanks deze bezuinigingen levert het bij sommige ministeries zelfs een extra functie op: bij LVVN is een nieuwe programmadirecteur aangesteld die zich zal bezighouden met de reorganisatie die door de bezuinigingen noodzakelijk is.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *