nieuws Publieke professional

Personeelsmonitor Decentrale Overheidssectoren

Het personeelsbestand van decentrale overheidssectoren is de afgelopen jaren flink gegroeid, het aantal vrouwen neemt geleidelijk toe en werknemers van decentrale overheden zijn relatief oud. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Decentrale Overheidssectoren, begin oktober gepubliceerd door A&O fonds Gemeenten.

In 2020 lag het totaal aantal medewerkers circa 9.000 (4,8 procent) hoger dan in 2018. De groei was met 7,8 procent het sterkst bij de provincies. Bij de waterschappen en de gemeenten ging het om een groei van respectievelijk 5,8 en 4,5 procent.

De in periode 2016-2018 reeds ingezette werkgelegenheidsgroei bij de decentrale overheidssectoren zette tussen 2018 en 2020 dus door. Deze groei komt door een toename van taken voor de decentrale overheden in de afgelopen jaren. Voorbeelden hiervan zijn digitale transformatie en energietransitie en de verplaatsing van taken van het Rijk naar de decentrale overheden.

Personeelsopbouw
De personeelsopbouw naar leeftijd was in 2020, evenals in de twee voorgaande peiljaren, redelijk vergelijkbaar tussen de drie decentrale overheidssectoren. Zowel bij provincies, waterschappen als gemeenten vielen in 2020 de meeste medewerkers in de leeftijdsklasse 45 tot 54 jaar (respectievelijk 30 procent, 30 procent en 29 procent). In 2020 waren bij provincies opnieuw meer medewerkers 55 jaar of ouder dan bij waterschappen en gemeenten (36 procent tegenover elk 33 procent).

In de afgelopen jaren werden er meer jongeren aangetrokken binnen de decentrale overheden. Zo is het aandeel medewerkers tot 34 jaar zowel in de periode tussen 2016 en 2018 als tussen 2018 en 2020 bij alle decentrale overheden toegenomen. Vergeleken met het landelijk gemiddelde zijn in de drie decentrale overheidssectoren medewerkers in de hoogste leeftijdsklassen duidelijk oververtegenwoordigd. In 2020 bedroeg het aandeel 45- tot 75-jarigen in de totale werkzame beroepsbevolking 44 procent (waarvan 11 procentpunt 60 jaar of ouder.

Net als dat voor het landelijk gemiddelde geldt, neemt bij alle decentrale overheden het aandeel vrouwen (geleidelijk) toe. Vergeleken met 2018 is het aandeel vrouwen in het aantal werkzame personen bij de decentrale overheden in 2020 licht gestegen: bij de waterschappen met 2 procentpunt en bij de provincies en gemeenten elk met 1 procentpunt.

Corona
De coronacrisis blijkt de dynamiek binnen het personeelsbestand van de decentrale overheden dus niet te hebben geremd. Voor de hierboven beschreven toenemende dynamiek binnen het personeelsbestand van de decentrale overheden is een aantal oorzaken aan te wijzen. Nieuwe en veranderende taken vragen om meer en vaak ook ander personeel. Voor alle drie decentrale overheidssectoren betreft dit bijvoorbeeld de voorbereiding van de Omgevingswet en de digitale transformatie, voor gemeenten de toenemende decentralisatie en voor waterschappen de grotere en complexere opgaven op het gebied van waterbeheer.

De gegevens in deze monitor zijn afkomstig uit de Personeelsmonitor Gemeenten, de Personeelsmonitor Provincies en de HR-monitor Waterschappen en hebben betrekking op het jaar 2020.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *